Асоціація “ДжіЕс1 Україна” > Вимоги до штрих-коду на товарі

Вимоги до штрих-коду на товарі

Партнер завжди очікує від постачальника товар із якісними штрих-кодами. Якщо штрих-код на товарі працюватиме неефективно, торгівля відмовиться продавати таку продукцію або вимагатиме перемаркування товару за рахунок постачальника.

Розмір штрих-коду

Загальні технічні умови GS1 встановлюють номінальні розміри штрих-кодів EAN-13 та EAN-8, а також межі, в яких штрих-код можна пропорційно зменшувати чи збільшувати. Розмір штрих-коду також може визначатися за теоретичною шириною його найменшого елемента (модуля) – “Розмір Х” (X-dimension). Зокрема, штрих-коди EAN-13 та EAN-8 можуть бути надруковані в масштабі від 80% (мінімум) до 200% (максимум) відносно встановлено стандартом номінального розміру. Важливо: чим менший штрих-код, тим менші допуски на відхилення ширини його штрихів. Тож якщо матеріал упаковки або метод друку не забезпечує високої точності (розливання фарби, нерівні краї), слід використовувати штрих-код більшого розміру.

Вільні зони

Вільні зони (зони стабілізації) – обов’язкові елементи кожного штрих-коду, які виконують важливі функції в процесі його декодування. Зменшувати вільні зони не можна! У вільних зонах не повинно бути зображень, текстур, тексту, висічок тощо.

Програми-генератори штрих-кодів для зручності можуть позначати межі вільних зон кутовими позначками.

Висота штрих-коду

Штрих-код EAN-13 стандартної висоти миттєво зчитається за будь-якої орієнтації відносно сканера на касі. Якщо ж висота штрих-коду зменшена, у певних положеннях його буде неможливо зчитати, товар потрібно крутити перед сканером, затримуючи торговий процес.

Зменшення висоти штрих-коду допускається лише у виняткових випадках, коли немає можливості розмістити на товарі якісний штрих-код стандартної висоти, при цьому висота штрих-коду має бути максимально можливою за даних обставин.

Колір

Для надійного зчитування штрих-коду потрібен достатній контраст між його штрихами та світлими проміжками і вільними зонами.

В більшості сканерів використовується червоне світло, в якому темні, холодні кольори добре контрастують із білими, жовтими та червоними основами.

На цій сторінці наведено приклади допустимих та неприпустимих комбінацій кольорів основи та штрихів.

Штрих-код, надрукований на прозорій або на дзеркальній основі може не зчитуватися взагалі!

Найкращі результати в усіх випадках забезпечать чорні штрихи на білому тлі.

Розташування на товарі

Загальне рекомендоване місце розташування штрих-коду – на зворотньому боці упаковки, в умовному нижньому правому квадранті. Допускається розташовувати штрих-код в нижньому правому квадранті на будь-якому іншому боці упаковки.

Відстань штрих-коду від будь якого краю

Відстань штрих-коду від будь якого краю споживчого товару – не менше 8 мм і не більше 102 мм, проте формальне дотримання цих вимог не в усіх випадках гарантуватиме надійне сканування. Наприклад, на м’якому пакеті з сипучим вмістом штрих-код слід розташовувати ближче до середини, де поверхня пакету рівніша.

Горизонтальний штрих-код

На циліндричні упаковки невеликого діаметру слід наносити вертикально зорієнтовані (повернуті на 90 градусів) штрих-коди. Горизонтальний штрих-код на такій поверхні буде занадто викривлений і через це може не зчитуватися.

Штрих-коди товарів всередині упаковки

На груповій упаковці видимим повинен бути тільки штрих-код із номером GTIN цієї групової упаковки. Штрих-коди товарів всередині упаковки не повинні бути видимі зовні.

Як проконтролювати відповідність штрихового коду?

Верифікація – процедура контролю якості штрихового коду із застосуванням спеціального обладнання, що дозволяє визначити недоліки й вжити відповідні заходи для їх виправлення.